Kultur – ett självklart inslag i Sundsvall

Kultur i Sundsvall är en guldgruva att ösa ur. Här finns något för alla oavsett om du är intresserad av att utöva olika kulturformer eller om du föredrar att vara publik vid olika kulturevenemang och event runt om i staden.

Bio är en kulturform som många kanske inte förknippar med kulturintresse men det är det i högsta grad. För dig som har turen och förmånen att bo i Sundsvall hittar många av de senaste nationella och internationella filmerna på Filmstaden. Här visas allt från matiné till barnförbjudet. Många skolor satsar även på skolbio och här ges det möjlighet för skolungdomar att se film tillsammans med sina vänner på fritiden. Vill du skapa film själva? Då finns det fina möjligheter för dig som är mellan 16–25 år att delta i kommunens resurscenter där du får prova på att skapa egen film under pedagogisk handledning.

Gillar du noter och kanske rockiga tongångar? Då ska du vända blickarna till det stora musikutbudet som finns i Sundsvall. Pipeline är rockälskares musikförening och tillika Sveriges äldsta. Här bjuds det på flertalet evenemang under året och här är också en mötesplats för alla som gillar rockiga musikstycken. Föredrar du klassiska tongångar ska du lyssna till när Nordiska Kammarorkestern ger någon av sina föreställningar i Tonhallen eller i konsertlokaler i andra kommuner.

Teaterlivet i Sundsvall lockar med flera teatrar som alla bjuder på varierade föreställningar och därmed är det lätt att hittat något för alla smaker. Den ideella verksamheten Kvartersteatern vänder sig till barn och ungdomar som får prova på teateryrket och som även bjuder på föreställningar. Teater Soja vänder sig till en bred publik där både barn och vuxna är målgruppen för deras uppsättningar. Teater Västernorrland har en bred repertoar och spelar inte uteslutande teater i Sundsvall utan i hela Västernorrland och uppträder både på skolor och teatrar. Med Scen Sundsvall får du möjlighet att uppleva gästföreställningar i Sundsvall.

Kultur i Sundsvall är ett brett begrepp och innefattar allt från dans, film, teater till musik, konst och lokalhistoria.